Healthy Buildings 2017 Europe

Gepubliceerd op: 19 april 2024

Afgelopen zomer (2 – 5 juli 2017) is in Lublin (Polen) het Healthy Buildings 2017 Europe congres georganiseerd door ISIAQ.

De meeste papers (45 van de 300) waren van Japanse onderzoekers. Omdat in augustus bovendien Healthy Buildings 2017 Asia in Taiwan is geweest, zou men kunnen denken dat Japan het mekka van het onderzoek aan gezonde gebouwen is. De werkelijkheid moeten we waarschijnlijk in de Japanse cultuur en het onderwijssysteem zoeken. De meeste Japanse onderzoekers waren studenten die demogelijkheid kregen om hun onderzoek ergens te presenteren. Ze reizen liever naar het ‘verre’ Europa dan ‘alleen maar’ naar het (Chinese) Taiwan, dat in het begin van de 20ste eeuw 50 jaar bij Japan hoorde. Andere sterk vertegenwoordigde landen waren Polen (30 papers), VS (26), Duitsland (25), China (25), Nederland (24) en Denenmarken (21 papers). Op het congres waren 33 parallel sessies en 7 workshops en er waren 7 keynote presentaties.

Volgens de WHO is de kwaliteit van huisvesting een belangrijke bepalende factor voor blootstelling aan slechte binnenluchtkwaliteit. Dat met inbegrip van risico’s van VOC’s, schimmels en vocht, chemicaliën, radon, huisletsels, geluidsoverlast, etc. en ook bescherming tegen extreme weersomstandigheden en klimaatverandering. Volgens de WHO overlijden 1,4 miljoen Europeanen per jaar aan ziektes gerelateerd aan het slechte (binnen of buiten) milieu. Luchtkwaliteit (binnen en buiten) is nummer 1.